Energielabel van uw woning

Zonsopkomst Texel

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties.

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Een koper of huurder ziet o.a. op de website ‘Zoek je energielabel’ of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is. Heeft uw woning een energielabel? Bekijk het op de volgende website: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/.

Aanvraag en advies

Ben u een woningeigenaar en verkoopt of verhuurt u uw woning? Dan moet u in het bezit zijn van een geldig energielabel. Is er nog geen geldig geregistreerd energielabel? TM Vastgoed kan het energielabel voor u opmaken.

Voor het registreren van een energielabel brengt een energieadviseur een bezoek aan de woning, neemt deze op en maakt vervolgens een energieprestatieberekening. Gemiddeld neemt de opname in de woning tussen de ca. 1,5 en 2 uur in beslag, afhankelijk van de complexiteit van de woning. Hierna zal de energieadviseur het label verder uitwerken.

Na registratie door een energieadviseur ontvangt u een afschrift van het energielabel van de energieadviseur.

Energielabel voor uw woning 10 jaar geldig

Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden al geldige energielabels niet omgezet op het moment dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van een energielabel is overschreden, vraagt u een nieuw energielabel aan.

Boete en handhaving

Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (oplevering, verhuur en verkoop van het huis) riskeert de woningeigenaar een boete. De boetes per situatie vindt u op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en kunnen oplopen tot een paar honderd euro plus alsnog de verplichting om een energielabel op te laten maken.

Energielabel bij recreatiewoningen

Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning is het doorgaans verplicht een geldig energielabel beschikbaar te stellen. In de regelgeving bestaan enkele uitzonderingen hierop. Er is bijvoorbeeld geen energielabel nodig voor:

  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.
  • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Deze gebouwen hebben een verwacht energiegebruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik.