Nieuws en updates

Op deze pagina vindt u artikelen over nieuws, de woningmarkt en andere updates.

———–

Gemeentelijke lasten 2021

Januari 2021

Een overzicht van de gemeentelijke lasten presenteren wij in onze brochure. Benieuwd naar de tarieven van 2021? Via de link kunt u het overzicht bekijken: Belastingtarieven Gemeente Texel 2021.

———–

Onze verhuisbus staat voor u klaar!

Januari 2021

Verhuizen is vaak nog een hele klus. Vanaf vandaag presenteren wij daarom onze nieuwe service: de verhuisbus! De bus heeft veel laadruimte en is aan de buitenzijde voorzien van bestickering met het logo van TM Vastgoed. Onze klanten kunnen gratis gebruikmaken van deze service. Binnenkort zult u deze bus over het hele eiland zien rijden!

———–

Veranderingen energielabel 2021

November 2020

Een partij die een woning verkoopt, krijgt te maken met het energielabel en is verplicht op de dag dat de woning bij de notaris transporteert aan de kopers een definitief energielabel over te dragen. In 2015 kregen alle huiseigenaren in Nederland al een voorlopig energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De wijze waarop dit label tot stand komt, gaat per 1 januari 2021 veranderen*.

Tot en met dit jaar kan het label nog op eenvoudige wijze worden afgegeven. Het huidige label (vereenvoudigd energielabel) kan namelijk online worden aangevraagd. Daarvoor dient een huiseigenaar in te loggen via DigID en de gegevens van de woning in te voeren met bijbehorend bewijs. Vervolgens wordt dit online gecontroleerd door een erkend deskundige.

Vanaf 1 januari 2021 zal echter een vakbekwaam energieadviseur het energielabel gaan verstrekken. Op basis van een inspectie van de woning in één á twee uur tijd zal de deskundige een onafhankelijk rapport opstellen. Dit nieuwe energielabel geeft onder andere inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en de verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort. Zo wordt het nieuwe energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Dit nieuwe energielabel krijgt daarmee wel een hoger prijskaartje, wat ter discussie wordt gesteld in de Tweede Kamer.

*de Tweede Kamer heeft minister Ollongren verzocht invoeren van dit nieuwe label voorlopig uit te stellen; hier is echter op dit moment nog geen definitief besluit over genomen

———–

NHG grens naar boven

Oktober 2020

‘’NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zet zich in om verantwoorde woonfinanciering voor meer consumenten mogelijk te maken. Dit doen we door samen met de markt meer consumenten toegang te bieden tot verantwoorde woonfinanciering, processen te verbeteren en te helpen bij woningbehoud en mensen een vangnet te bieden. Ons doel is bijdragen aan een goed functionerende woningmarkt, zodat iedereen kan wonen in de woning die past bij zijn of haar situatie. Iedereen die een woning koopt onder de NHG-kostengrens, kan een hypotheek met NHG afsluiten. NHG biedt consumenten een vangnet in kwetsbare situaties en woningbehoud waar mogelijk. Deze zekerheid levert tevens een lagere hypotheekrente op.’’ (bron www.nhg.nl)

Per 1 januari 2021 voert NHG een nieuwe kostengrensmethodiek in en draagt daarmee bij aan een stabielere woningmarkt. De NHG kostengrens komt in 2021 uit op € 325.000. Indien er energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens zelfs 6% hoger, namelijk € 344.500. Dit maakt de woningmarkt toegankelijker en het verantwoord financieren van een woning bereikbaarder voor consumenten met lage- en middeninkomens. De NHG-premie blijft 0,7%.

Meer weten? Kijk op https://www.nhg.nl/.

———–

Overdrachtsbelasting: dit gaat er veranderen in 2021

September 2020

In september is door de regering de Miljoenennota gepresenteerd met daarin de plannen voor 2021. Er staan weer een aantal veranderingen te wachten. Alom bekend is dat er een krapte is op de woningmarkt en dat starters hier nadeel van ondervinden. De prijzen blijven maar stijgen. Bouwen is door duurzaamheidsmaatregelen niet altijd even gemakkelijk. Bovendien is de vraag waar alle woningen kunnen worden gebouwd. De overheid grijpt met meerdere maatregelen in op de woningmarkt, waaronder het wijzigen van de percentages overdrachtsbelasting.

Dit houdt in dat de reguliere tarieven blijven gelden in 2020, maar veranderen vanaf 1 januari 2021*:

  • Percentage 0% voor starters: starters zijn tussen de 18 en 35 jaar en gaan zelf de woning bewonen. Of zij voor 2021 al eens een woning hebben in bezit hebben gehad is niet relevant.
  • Percentage 2%: dit percentage geldt voor kopers van 35 jaar of ouder, maar ook voor starters die vanaf 2021 al gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.
  • Percentage 8% voor niet-woningen: koopt u een pand dat geen woning is? Dan geldt het percentage van 8%.
  • Percentage 8% voor beleggers: koopt u een (recreatie)woning en gaat u deze niet zelf bewonen? Dan geldt het percentage van 8%.

*Let op: het staat nog niet definitief vast of en per wanneer deze (wets)wijzigingen precies ingaan. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar deze website van de Rijksoverheid.

Wat kunnen wij betekenen in de markt van recreatiewoningen?

In Nederland verschilt de woningmarkt per regio en kenmerkend voor de Texelse woningmarkt zijn de recreatiewoningen. Het percentage overdrachtsbelasting voor deze woningen gaat van 2% naar 8%. Dit zal van invloed zijn op het gedrag van de (ver)koper.

Indien u overweegt om uw recreatiewoning te verkopen, raden wij u aan om snel te handelen. Het kan namelijk veel voordeel opleveren om de transactie nog dit jaar, in 2020, te voltooien. Indien u een recreatiewoning wilt kopen, raden wij u aan uw zoektocht naar een recreatiewoning per direct te starten. Want, als dit jaar de eigendomsoverdracht plaatsvindt, kan dat u veel voordeel opleveren. Wij helpen u graag met de verkoop en aankoop van een recreatiewoning.

Wat kunnen wij betekenen voor jou als starter?

Voor starters gaat het percentage van 2% naar 0%. Dat betekent geen overdrachtsbelasting, waardoor er meer te besteden is. In de zoektocht naar een geschikte woning willen wij van je graag dienst zijn. Heb je een huis gekocht en staat de overdracht gepland in 2020? Dan is het wellicht interessant om eens te kijken naar een overdracht in 2021.

———–

Aan de berichtgeving op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden.