Wat is het verschil tussen permanente, tweede en recreatiewoningen?

wad

Die vraag wordt ons nogal eens gesteld: wanneer is er sprake van een tweede woning, een recreatiewoning of permanente woning? Dat is afhankelijk van de bestemming die door de gemeente Texel is afgegeven voor een object.      

Permanente woningen zijn uitsluitend bestemd voor permanente bewoning en mogen dus niet toeristisch worden verhuurd of worden ingezet voor recreatief eigen gebruik. Een verhuizing naar Texel dient u ook door te geven aan de gemeente, zodat u wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP).

Recreatiewoningen mogen niet permanent worden bewoond als eerste woning. Als eigenaar kunt u kiezen voor toeristische verhuur of eigen gebruik (of allebei). Bij toeristische verhuur moet toeristenbelasting worden betaald. Voor eigen gebruik brengt de gemeente Texel forensenbelasting in rekening indien u of uw gezin meer dan 90 dagen per jaar over de woning (of stacaravan) kunt beschikken. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde.

Tweede woningen hebben van de gemeente Texel een dubbele bestemming gekregen: deze huizen mogen voor permanente – of recreatieve bewoning worden gebruikt.